anlatmamalıydın.
Ey eşik cini! Senin ve
Birçoğumuzun sonu geldi.
Ve elbet gelecekti…
Ama bundan daha görkemli
Bir başlangıç olabilir mi?
Bak, duyanlar uykusuz-duraksız
Kalıyor. Yine de
Kendi şenliklerine gidiyorlar.”[1]
Dergi, sizi eşikten içeri işte böyle davet ediyor. 2006-2008 yılları arasında 15 sayı çıkmış olan bu dergiyi bilenler bilir, arayanlar bulur. Derginin beni can evimden vuran kısmı öykü dergisi değil de “öykü kültürü” dergisi olmasıydı. Belki bu mottoyla Eşik Cini‘ninden önce yahut sonra çıkan dergiler olmuştur. Bilemiyorum. Fakat derginin kafamda dönüp durmaya başlamasına sebep bu iki sihirli sözcüktür. Devam etmesini çok isterdim. Daha sonra derginin sayılarını bulmak için hummalı bir çalışmaya giriştim. İnternette bazı sayıları mevcuttu fakat bana bütün sayılar eksiksiz lazımdı ve paranoyakça bir güvensizlikle sipariş etmeye çekiniyordum. Bazen eski kafalı bir adam olduğum doğrudur. Kadıköy’ün yolunu tuttum. Önce Komşu Yayınevi’ne uğradım. Beni karşılayan kişiye derdimi anlattıysam da orada sayıları bulamadı. Enver Ercan masasındaydı tabii. Dergiyi neden aradığımı falan sordu. Ardından derginin zamanında satmadığından ve bittikten sonra da derginin batmasına kızıp kalanların hepsini geri dönüşüme yolladığını, söyledi. Eh, neye uğradığımı şaşırdım. Belki de dalga geçmiştir benimle. Öyle olsa bile adam haklıydı. Durum hâlâ aynı ya, neyse… 14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlu olsun!
Kadıköy’deki bir-iki kütüphaneye sordum. Nafile. Atatürk Kitaplığı’nı aradım. Yok. Sonra bir sahafta takım halinde bütün sayıları buldum. Sahaftaki adam tek bir takım olduğunu söyledi. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilmiyorum. Hemen aldım. Zaman zaman yeni çıkmış gibi sayıları alıp okurum. İki aylık olması sebebiyle her sayı yaklaşık 150 sayfaya yakın. Kafayı öyküyle bozanların mutlaka okuması gereken dergilerden. Sadede mi geleyim? İçerik mi? Sayılardan mı bahsedeyim? Dergi sizi eşikten içeri bu yazının başında zaten davet etti. Siz hâlâ aramaya koyulmadınız mı?
Derginin Künyesi
İmtiyaz Sahibi: Ali Enver Ercan
Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Nalan Barbarosoğlu
Genel Koordinatör: Alper Çeker
Yayın Müdürü: Bülent Usta
Kapak ve Görsel Yaklaşım: Nazlı Ongan
Kurumsal İletişim: Gülce Başer
Yayın Sekreteri: Melike Aydın
Çalışma Ekibi: Ergun Kocabıyık, Handan İnci, Hande Öğüt, İbrahim Yıldırım, Jaklin Çelik, Murat Batmankaya, Saadet Özen, Yekta Kopan
[1] Hulki Aktunç, Bir Çağ Yangını, Eylül 1981, Derinlik Yayınları, İstanbul, Romanın girişinden…