Yaşadığımız coğrafyanın neredeyse her köşesi, farklı uygarlıkların farklı eserleriyle dolu. Ne şanslıyız ki, yaşadığımız ülkede görebileceğimiz yüzlerce ören yeri var. Her biri birbirinden güzel ve değişik hikâyelere ev sahipliği yapan antik kentler gün ziyaretçilerini bekliyor. Efes’ten Troya’ya, Side’den Bergama’ya gidilip görülmesi, ziyaret edilmesi inanılmaz keyifli ve ufuk açıcı şehirlere sahip olmamız büyük bir şans. Sadece bunlar mı? Anadolu coğrafyası kuşkusuz ki pek çok uygarlığa da ev sahipliği yaptı. Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi olağanüstü bir müzedir. Aynı şekilde İstanbul Arkeoloji Müzesi öyle güzel bir müzedir ki, tek günde bitirmeniz neredeyse imkânsızdır. Peki sadece bunlar mı? Tabii ki değil! Memleketimizin taşı toprağı gerçekten altın ama çoğunlukla bunun bilincinde bile değiliz… Hem kendimiz bilmiyoruz hem de genç nesillere bunu bilmediğimiz pek anlatamıyoruz.
Özlem Ertan, Genç Destek Yayınları tarafından yayımlanan Kanatlı Güneş kitabıyla, bu coğrafyada kadim bir uygarlık inşa etmiş olan Hititleri macera ve keşif dolu bir hikâyeyle anlatıyor.
Özlem Ertan, Ege Üniversitesi Prohistorya ve Önasya Arekolojisi bölümünden mezun. Kavuşan Höyük, Ulucak Höyük ve Ayanis Urartu Kalesi kazılarında çalışmış. Anadolu Ana Tanrıça geleneğinin en önemli temsilcilerinden birini anlattığı kitabı Hakete 2023 yılında yayımlanmış. Ayrınca fantastik romanlar ve farklı derlemelere öyküler kaleme almış bir yazar. Kendi sosyal medya hesaplarından arkeoloji ve mitoloji ile ilgili içerikler üretiyor. Yani bu toprakların hikâyelerini anlatmayı, insanlara öğretmeyi seven ve bu işin okulunu da okumuş, kitabını gerçek manada yazmış bir yazar Ertan.
Kaleme aldığı Kanatlı Güneş kitabıyla da çocuklara bu toprakların hikâyelerinden birini, Hitit uygarlığını ve söylencelerini, efsanelerini anlatıyor. Bence çok güzel ve önemli bir iş gerçekleştiriyor.
Kitap, baş kahramanımız Aruna’nın annesi Hititolog. Yani Hititlerden kalan çivi yazılı kil tabletlerin çevirisini yapıyor. Annesiyle beraber Yazılıkaya’ya giden Aruna’nın başından geçen bir macera var ki, başından sonuna dinlenmesi gerekiyor. Fakat annesi telaş halinde! Çünkü Aruna sislerle dolu bir gün Yazılıkaya’da bir sarı çiçeğin iğnesinin batmasıyla zamanda yolculuk yapıyor ve kendisini Hititler zamanında buluyor. Ancak bunu annesine anlatması, onu ikna etmesi ne mümkün! Annesinin ödü kopmuş, jandarmaya haberler salınmış. Ufacık kız çocuğu kaybolmuş nihayetinde!
Aruna’nın zamanda yolculuğunun bir hikâyesi ve amacı var. Yaptığı yolculukla kendini Hititler zamanında bulan kahramanımız gördüklerinden o kadar etkileniyor ki… Günümüzde gördüğü eserlerin, hayranlıkla incelediği kalıntıların orijinal hallerini karşısında görünce çok etkileniyor ve neye uğradığını şaşırıyor doğal olarak. Nerede olduğunu bilmez olarak dolaşırken karşısında uzun elbiseli, ucu sivri pabuçlu bir çocukla karşılaşır. Masuva ona kendisine güvenmesini söyler, çünkü büyük tehlike altındadır. Farklı kıyafetlerle ortalıkta dolaşan bir çocuk zaten talihsizlikler ve kötü şansla sınanan Hititler için bir tehlike olarak görülebilir. Masuva’ya güvenen Anuta, onu takip eder, döneme uygun kıyafetler giydirip Bilge Kadın Henti’ye götürür. Henti’yle tanışan ve bir görevi olduğunu öğrenen Anuta Kanatlı Güneş’i bulmalıdır. Kaşkalar Kanatlı Güneş’i çalmıştır. Henti, bunun olacağını ve Anuta’nın gelecekten gelip onu bulacağını rüyasında görmüştür ve ne zamandır Anuta’yı bekliyorlardır. Gördüklerinden, dinlediklerinden, duyduklarından inanılmaz etkilenen ve heyecanlanan Anuta kendini göreve hazır hisseder. Ama her şey o kadar kolay olmayacaktır.
Özlem Ertan, Anadolu söylence ve efsane mitlerini kullanarak bir maceraya çıkartıyor bizi. Anuta’nın yolculuğu esnasında Hitit’in eski kralları Hantili ve Zidanta’yla, sarı renkli yılan gözleri olan, dişleri sivri ve çenesinin altında sakal benzeri tüyler olan yerin altında yaşayan ve hareket edebilen İlluyanka’yla, Günebakmazlar’la karşılaşıyoruz. Her birinin ayrı ayrı uygarlık tarihinde yeri olan bu doneler hikâyemizin köşe taşları oluyor.
Kanatlı Güneş, çocukların ve yetişkinlerin başından sonuna pek çok öğrenebileceği keyifli bir keşif kitabı. Üstelik macera ve aksiyon dolu kitabı okurken öğreneceğiniz yerleri ülkemizde yer alıyor. Hitit uygarlığının kalıntılarını görebileceğiniz, Çorum’da Yazılıkaya’daki ören yeri ziyaret edebileceğini bekliyor. Ülkemiz gerçekten gerçek hazinelerle dolu, değil mi?
- Kanatlı Güneş / Bir Hitit Masalı – Özlem Ertan
- Genç Destek Yayınları – Roman
- 128 sayfa