“Yürekte açılan yaralar, bir insanın bağımsızlığı karşılığında dünyaya ödemek zorunda olduğu çok doğal bir bedel.”
Haruki Murakami, 12 Ocak 1949 tarihinde, Japonya’nın Kyoto şehrinde doğmuş yazardır kendileri. Gençlik yılları Kobe’de geçmiş, daha sonra Tokyo’ya taşınmıştır. 1973 yılında üniversite eğitimini Waseda Üniversitesi’nde tamamlayıp üniversiteden sonra eşiyle birlikte yedi yıl boyunca “Peter Cat” adındaki caz barını işletmişlerdir.
Kitapta da hikâyeye yer verildiği üzere Murakami’nin yazı hayatına girişi Jingu Stadyumu’nda gerçekleşmiştir. 1978 yılında tribünde Yakult Swallows ve Hiroshima Carp arasındaki beysbol maçını izlerken roman yazmaya karar vermiş, ardından evine gidip o gece yazı hayatına başlamıştır.
Gunzou Edebiyat Ödülü (1979), Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü (1982), Tanizaki Ödülü (1985) ve Yomiuri Edebiyat Ödülü (1997) olmak üzere birçok ödülün sahibidir.
“Pain is inevitable. Suffering is optional.“
“Acı kaçınılmazdır, ama acı çekmek bir seçim meselesidir (ve size bağlıdır)”
Koşmasaydım Yazamazdım: Murakami’nin deneme türündeki eseridir. Koşmak: Murakami için sadece amatör bir heves değildir. Yazar, maratonlar hatta ultra maratonlar koşmaktadır. Koşmasaydım Yazamazdım; hem hayatındaki birçok dönüm noktasının kendi penceresinden tasvirini, hem de koşmanın felsefesini bulabileceğiniz kapsamlı bir eser olmuştur.
“Kendimi çok daha fazla yazabilecekmiş gibi hissettiğimde, kararlı bir şekilde kalemi bir kenara bırakırım. Böyle yapınca ertesi günkü çalışmam daha rahat olur. Ernest Hemingway de buna benzer bir şeyler yazmıştı. Sürdürebilmek, ritmi kesmemektir. Uzun soluklu çalışmalar için bu önemli. Ritim bir kez belirlendikten sonra gerisi bir şekilde hallolur. Fakat çark belirli bir hızda dönmeye başlayana kadar, sürdürebilirlik üzerine iyice kafa yormak gerek.”
Olağanlığın- durgunluğun altından çıkan duygunun, insanın hayatını büyük ölçekte nasıl değiştirdiğini anlatmaktadır. Hiçbir şey düşünmemenin bile, ne denli kıymetli olduğunu gösteren yazar, sürdürebilirliğin yarattığı farkındalığın üzerinde durmaktadır.
Okurken, adeta hiçliğin içerisinde rüzgârı hissetmeyi sağlamıştır yazar. Büyük kavramlar veya büyük sözler ile sınırı çizilmemiş eser; yorumu çoğu noktada okuyucuya bırakmıştır.
“O rüzgârın tene dokunuşu, kokusu ve yönüyle biz mevsimlerin geçişinin ayrımını net olarak hissedebiliriz. İşte bu gerçek akışın tam ortasında kendi varlığımın, doğanın devasa mozaiği içinde bir zerreden öteye geçmediğini algılarım. Köprünün altından denize doğru akıp giden nehrin suyuyla aynı şekilde, doğanın yeri doldurulabilir bir parçası olmaktan öteye geçmediğimi anlarım.”
Referanslar:
https://www.harukimurakami.com/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Haruki_Murakami
http://www.sabitfikir.com/dosyalar/haruki-murakami-hakkinda-az-bilinen-15-detay
https://kavrakoglu.com/haruki-murakami
Koşmasaydım Yazamazdım – Haruki Murakami
Doğan Kitap Yayınları – Dünya Edebiyatı/Deneme
171 sayfa
Çeviri: Hüseyin Can Erkin