Başarılı yönetmen Zack Synder imzalı “Rebel Moon: Birinci Bölüm – Ateşin Çocuğu” filminin resmi roman uyarlaması Türkiyeli okurlarla buluştu. Filmle aşağı yukarı kafa kafaya giden “Rebel Moon”, serinin, karakterleri, olay örgüsü ve kurgusuyla kendinden beklenenin üstüne çıkmayı başaran bir “tanışma” kitabı niteliği taşıyor.
300 Spartalı, Watchmen, Çelik Adam ve Ölüler Ordusu filmlerinin yönetmeni Zack Synder’ın Kurt Johnstad ve Shay Hatten ile birlikte yazdığı senaryodan yönettiği “Rebel Moon Part One – A Child on Fire”, (Rebel Moon – Birinci Bölüm – Ateşin Çocuğu) geçtiğimiz yıl 22 Aralık’ta Netflix’te gösterime girmişti. Snyder’ın bu epik uzay opera filminde Sofia Boutella, Charlie Hunnam, Michiel Huisman, Djimon Hounsou, Doona Bae, Ray Fisher, Cleopatra Coleman, Jena Malone, Fra Fee,Charlotte Maggi, Ed Skrein ve Anthony Hopkins yer alıyordu. Seyirciyi Dune ve Star Wars’tan fazla etkilendiği için ikiye bölen “Rebel Moon”un devam filmi “Rebel Moon – Part Two: The Scargiver” da 19 Nisan’da gösterime girmek için gün sayıyor. Biz serinin ikinci filmini bekleyedururken, filmin resmi uyarlaması “Rebel Moon: Birinci Bölüm – Ateşin Çocuğu”nun V. Castro tarafından kaleme alınan resmi roman uyarlaması kısa süre önce Eksik Parça Yayınları’ndan Handan Sağlanmak Arlı çevirisiyle yayımlandı. Filmle kafa kafaya giden kitabın, özellikle gelişme bölümü için çok şey vaat ettiğini söyleyebiliriz.
Evrenin en ücra köşelerinden birinde yer alan Veldt köyünün sakinleri, komünal bir hayatla yaşamlarını sürdürmektedir. Yaygın imece usulüyle herkesin bir yerden el attığı işlerle kendi yağında kavrulan ve gayet barışçıl bir yerleşim yeri olan Veldt sakinleri, sıradan bir güne uyandığında tepesinde gezinen savaş gemilerini görür. Vaziyete ilk başta anlam veremeyen köylüler, gemiler yavaş yavaş aşağı inmeye başladıklarında bir terslik olduğunu anlarlar. Köyün yöneticisi diyebileceğimiz Gunner ve köyün pederi Sindri yaşlıları, kadınları ve çocukları evlerine göndererek yaklaşmakta olan tehlike için önlem alırlar. Gemilerden biri köyün ortasına indiğinde, acımasızlığıyla nam salmış Komutan Noble da, heykel adam Cassius ve zırhlı birliklerle köye ayak basar ve Sindri’den köyü anlatmasını ister. Sindri, bir topluluk olduklarını ve kendilerince yaşayıp gittiklerini anlatır sonra da sadede gelir: Komutan Noble, “Âlem”in en büyük komutanı Naip Balisarius’un emriyle evrendeki sistemi ortadan kaldırmak isteyen bir devrimci çetenin peşindedir. Devra Bloodaxe adlı bir kadın ve erkek kardeşi Darrian tarafından yönetilen bu çetenin yakalanması uzun sürmüştür.
Noble, onları kesin haklayacaktır fakat geçen bu sürede erzaklarının azaldığını söyler Sindri’ye. Ve onlara bir ortaklık teklif eder. Veldt köyünün verimli topraklarından çıkan mamuller karşılığında Noble, onlara piyasanın üç katı miktarda para ödeyecektir. Bu işlere bulaşmak istemeyen ve bir taraftan da doğruluğu su götürmez olan gerçek, köyün erzakının ancak kendi sakinlerinin ihtiyacını karşıladığıdır. Noble, bu defa köyün ekinlerinden mesul kişisi Gunnar’la konuyu konuşmak ister. Gunnar, bolluğun bu mevsim biraz fazla olduğunu ve depolarındaki fazla erzakı kendileriyle paylaşabileceklerini söyler. Bu cevaptan tatmin olmayan Noble, niyetinin ciddiyetini göstermek için Sindri’ye bir asayla vurarak kafasını ortadan ikiye ayırır ve hasadını almak için Gunner’a 10 haftalık bir süre tanıyarak köyden ayrılır. Ancak unuttuğu bir şey, daha doğrusu bir kişi vardır: Evrenin en azılı suikastçısı Kora da bu köyde yaşamaktadır ve gördükleri ona epey ağır gelmiştir. Önlerinde çok az bir zaman, yok denecek kadar savaşçı ve silah vardır. Ancak Kora, ipleri eline alarak, hayatta kalmak için “Ana Dünya”ya karşı savaşmak üzere evrenin tüm pisliklerini bir araya toplamak için kolları sıvar. Bu savaş, sadece bir hayatta kalma meselesi değil, tüm evrende düzeni baştan aşağı değiştirecek bir devrimin başlangıcı olacaktır.
“Rebel Moon”, bir seri olarak akıldan çıkarmadan, filmden bağımsız olarak okunduğunda da kendini merak ettiren bir roman. Özellikle Kora’nın sahneye çıkışıyla birlikte evrendeki “distopik eksen kayması”nın okur nazarında canlanmasını çok iyi sağlamış kitabın yazarı V. Castro. “Ana Dünya”ya başlatılan savaşın bir devrime önayak olduğu sonucuna varıyoruz ve Castro bu konuyu tadından bırakarak kitabın konusuna derin anlamlar yüklemekten kaçındığı için de maceranın başlangıcına kolayca adapte olabiliyoruz. Sonuç olarak “Rebel Moon”, karakterleri, olay örgüsü ve kurgusuyla kendinden beklenenin üstüne çıkmayı başaran bir kitap.
- Rebel Moon – Ateşin Çocuğu / Romanlaştıran: V. Castro – Öykü: Zack Snyder
- Eksik Parça Yayınları – Roman
- 200 sayfa
- Çeviri: Handan Sağlanmak Arlı