Volker Kutscher’in Gereon Rath’ın ikinci vakasını anlattığı Sessiz Ölüm, İletişim Yayınları’ndan 2018 yılında çıktı.
2017 yılında çıkan ve Gereon Rath’la tanıştığımız ilk hikaye Islak Balık 1929 Berlin’inde geçiyordu. İki dünya savaşı arasındaki dönemi yaşayan Berlin’de gerilimli bir atmosferde Gereon Rath kimdir, ne iş yapar öğrenmiştik. Köln’den Berlin’e, ahlak masasına gönderilen Rath kısa sürede kendini bir cinayet vakasının içinde bulmayı başarmıştı. Onu kendi başına iş yapan, amirlerinden bilgi saklayan, gerektiğinde illegal yöntemler de kullanan bir polis olarak tanıdık. Islak Balık, baştan biraz ağır aksak ilerlese de sonrasında tempo kazanan iyi bir polisiyeydi.
Sessiz Ölüm’de aradan bir yıl geçmiş. 1930 yılındayız. Bu kez Berlin’in siyasi atmosferini Islak Balık’taki kadar hissetmiyoruz. Ama Islak Balık’ı okuduysak (öyle yapmalıyız) duruma aşinayız zaten. Sessiz Ölüm de yavaş bir tempoyla başlıyor, o da sonradan açılıyor. Bu sefer film endüstrisindeki sesli film – sessiz film çekişmesinin ortasındayız. Sesli film bir yenilik olarak tam da kabul görmemiş. Sancılı bir geçiş süreci var. Bazı sinemacılar filmlerin sesli olmasına şiddetle karşı çıkıyor. Bazıları da değişimin kaçınılmaz olduğunu ve bu değişimi bir an önce eteğinden yakalamak gerektiğini düşünüyor. Volker Kutscher bu çekişmeyi bilgi bombalamadan olayın içine ustalıkla yerleştirmeyi başarmış. Film stüdyoları, oyuncular, yapımcılar, sinemalar arasında Rath’la birlikte olayları çözmeye çalışıyoruz. Rath yine aynı Rath; kendi başına iş çeviriyor, amirlerine yalan söylüyor, başına türlü işler açılıyor.
Gereon Rath’ın maceralarının en sevdiğim yanı 1930’larda geçtiği için olayların çözümünde teknolojinin kullanılmaması. Yer tespiti, DNA analizi, kamera görüntüsü falan yok. Rath kendini sokaklara atıyor, o ne dedi, bu ne dedi bilgi topluyor, kafa patlatıyor ve parçaları birleştirmeye çalışıyor. Bu da hikayeyi zevkli hale getiriyor. 1930 Almanya’sında Rath’la dolaşmak da kitabın bir başka çekici yönü. Burada da Volker Kutscher kuru bilgi dikte etmeden atmosferi olay içinde aktarmayı başarmış.
Sessiz Ölüm de iyi bir polisiye. Islak Balık’ı sevenlere tavsiye ederim. Son olarak Islak Balık’ın Babylon Berlin adıyla dizi olarak çekildiğini de hatırlatayım. İyi okumalar.
- Sessiz Ölüm: Gereon Rath’ın İkinci Vakası – Volker Kutscher
- İletişim Yayınları – Roman
- Çeviri:Gülçin Wilhelm
- 483 sayfa.